Wednesday, June 18, 2008

Rezeki yang tidak disangka-sangka...


Pagi ni aku jalan jalan sekitar bandar .... aku rasa nak belikan mak aku buah-buahan so i've decided masuk ke dalam pasar besar Tawau yang juga dikenali Pasar Tanjung Tawau...


Masuk jalan jalan di dalam ni pun cukup memenatkan sebab luas... ketika khusyuk memilih buah yang hendak dibeli tiba tiba aku ditegur oleh seseorang... bila aku perhatikan betul betul baru aku perasan rupanya kawan aku... Huhu... tak sangka aku dapat berjumpa ngan kawan lama di sini.


Namanya Luman... aku kenal budak ni di Masjid.. masjid mana aku pun tak ingat da... sekarang dia jual buah-buahan di sini.... habis bertanya khabar bila aku dah mau balik... dia hadiahkan aku beberapa buah... alhamdulillah.. save duit... hehe... dia bagi aku buah papaya... buah tembikai (sini panggil semangka)... dan pisang... hehehe... dah orang memberi ambik jak la kan.. rezeki ni.... tak sedap hati aku pun ajak dia makan makan di tingkat atas.

kepada sesiapa yang tak pernah masuk ke dalam pasar ni , pasar ni ada 3 tingkat.. setiap tingkat menjual barangan yang berbeza. Paling bawah jual sayur sayuran, buah buahan... tingkat 1 jual makanan kering seperti ikan masin ... Tingkat 2 jual barangan seperti alat permainan...Tingkat 3 pula ada banyak gerai gerai makanan... best gak makan di sini... murah... dan ada view yang cantik... makanan yang dijual ada macam-macam gak... soto , coto, bakso pun boleh didapati di sini..


Habis makan .. kami solat bersama-sama di surau dalam pasar ni... then balik...


Fakta mengenai Pasar Tanjung Tawau:

Pasar Tanjung Tawau dibina dengan kos RM17Juta . Ia mempunyai 6.000 gerai jualan. Ianya terletak di tengah tengah bandar Tawau dan siap dibina pada tahun 1999. Pasar ini dikatakan merupakan pasar terbesar di Malaysia. Pasar tertutup terbesar di Malaysia.

19 comments:

Jie said...

Iye..betul tu..pasar kt sana besar² ( dari pengalaman kakjie g KK je la )

Segala mcm ada kan..kakjie beli udang , sedap..sampai skrg ni masih lagi ada....guna tiap hari lak tu..

mie said...

oho yeke..tidak pernah sampai..tapi tengok dari gambar menarik..huhu~

EpaL c0keLaT said...

Eh, cm besh jek...tingin plak nk g sane *->

Azirah Mat Yusop said...

Wahh. Mcm interesting je tempat nie. Hehe. Nak pegi la nti. Bile la nak dpt peluang pg Sabah...

kamezaim said...

aduh,ntah bilalah agaknya dapat ke sana...manalah tahu klu2 dapat tembikai free ke..hehehe

Adry said...

To Jie
Ooo akak dah pernah pergi sabah yer.. kat KK .. mmmm udang? Udang kering ker?? kalau orang semenanjung datang sini slalu beli tu, napa yek?? Kat sana mahal ker atau apa??

To Mie, Epal Cokelat , Azirah dan kamezaim

Sila la datang sabah.. especially Tawau... ble saya bawa jalan jalan.. ahaks :)

cHeRyNa PiReS said...

geram tgk sayur...hehehe..

Adry said...

Uiks.. geram tengok sayur lak.. :)

cendawanintim said...

ni tengah simpan hajat nak pegi sabah nih, tak tahu bila on...

nanti hapdet la lagi n3 dari sabah erk...macih!

fairuzniza said...

wah..pasar 3 tingkat?
puas ati nak bejalan..
hehe..
bile la nak buleh sampai sane nih..
huuu..

Adry said...

To Cendawanintim and Fairuzniza..

Sila sila jemput datang... ala tiket airasia tu kan ada... tak mahal mana pun... hehehe :)

izman said...

aku dah lama tak gi tawau. dulu banyak kali jugak gi sana. rindu area semporna dan pulau mabul.

~n0n0i~ said...

wa..
i kinda miz this pasar so much..
harga barang2 pon MURAH..
tak mcm cni..
sengkek aku dibuatnya

hmm..
menanti detik ingin kembali..

Adry said...

To Izman

Asal Tawau ker?? skrg duk mana??

To Nonoi

Ya ya... kat Tawau memang murah... hehehe... bila balik??

Si Tukang Karut said...

alahai bab pasar nih org pompuan mmg minat mcm mommi lah...minat sgt...

xmindfreakx said...

aku blom kesempatan ke tawau mahupon sabah...akan kesana juga satu hari nanti..

Adry said...

To Si Tukang Karut

Hehehe... yelah... especially yang dah married...

To xmindfreakx

Sila sila... jemput datang ke sabah...

insantiadablog-qama said...

IYAAAA.. di sinilah aku selalu bli amplang berkotak2.. di sinilah aku bli keropok kering berplastik2.. dan disinilah juga aku dptkan tempe yang fresh!! tidakkkkkk... ko update lagi tentang tawau, aku balik! aku mo bli tu amplang, keropok kering, sama tu tempe! plus, aku rindu nasi kuning haji tamrin...

Adry said...

hahaha... ya ya... balik la beli kat sini k...