Friday, June 27, 2008

Operasi besar-besaran banteras PTI... indah khabar dari rupa...

Kalau you all nak tau... this is not the first time dorang nak buat so called "Gerakan Besar-besaran" untuk usir pendatang tanpa izin... dah beberapa kali dah... kalau tak silap aku , sejak aku kecik sampai besar ni maybe dah 5-6 kali dorang umum kat media tentang gerakan seperti ini ...


Aku bukan la benci sangat kat pendatang ni... sebab as a human being aku faham mengapa mereka terdesak sangat nak masuk negara kita ni.... memang betul mereka buat salah sebab masuk secara haram.... tapi aku taknak cerita pasal tu.... sekarang aku nak cerita kenapa aku pandang secara sinis mengenai gerakan ini.... as a malaysian citizen aku rasa memang bagus ada gerakan ni... cuma aku nak korang semua tau kenapa aku rasa ianya sia-sia selagi apa yang aku hendak katakan tidak dilaksanakan terlebih dahulu...




Kalau you all nak tahu.. antara port port yang paling ramai pendatang masuk ke negara kita adalah di Tawau, Sabah. Aku taknak cerita tempat lain... aku nak concentrate ngan Tawau jerr.. especially bandar Tawau.... kat bandar Tawau tu sebelah Pasar Ikan merupakan tempat keluar masuk pendatang ke negara kita , tak kira sama ada secara sah atau tidak... sebab semua itu cuma ada pada kertas saja... sedangkan secara realitinya sesiapa saja boleh keluar masuk di sini sesuka hati.... tak kira la you nak gi indon , or from there nak masuk sini... apa yang perlu dibuat?? Yang penting you cari orang yang kenal ngan pegawai imegresen yang menjaga di pintu keluar masuk ini... kalau tak kenal , cukup dengan bayaran RM50 satu kepala, you'll be allowed to enter this country.... Kalau you kenal lagi best... cukup sekadar mengangkat tangan atau signal guna kepala.


Terkejut?! huh mengejutkan bagi orang yang tak tahu.. bukan orang macam aku tak pernah mengadu tau... jenuh dah... memang macam gitu gak... pernah gak dulu ada gerakan dibuat oleh pihak jabatan supaya lebih telus pun paling paling bertahan untuk 2-3bulan saja... pastu mula balik macam tadi...


Apa sangatla kesan gerakan ini dengan menangkap mereka semua simpan di pusat penampungan warga P.T.I... pastu perabihkan duit bagi makan minum 2-3 minggu then hantar guna kapal ke Nunukan (indonesia) sedangkan keesokan harinya dorang boleh naik semula kapal balik ke Malaysia semula....


So jangan terkejutla dengan kenyataan akhbar yang mengatakan ada pihak menganggarkan jumlah warga asing di Sabah melebihi jumlah penduduk, iaitu 1.5 juta orang.
If they don't take serious action against bribery the result will always be the same... warga PTI tidak akan berkurangan sedangkan duit kerajaan untuk menampung kos gerakan tersebut abis berjuta-juta ringgit...

11 comments:

xamadx said...

this is quite shocking. some people is not doing their jobs.

Neeza Shahril said...

well adry.. sorry to say, sadly, benda ni di announce betul2 pada masa 1 parti tu nak keluar dari parti tu.. paham2 je lah kan..
untuk mengaburkan mata rakyat lah tu.. tapi, malangnya, mata rakyat Sabah.. belum cukup rosak untuk dikaburkan...
bazir duit kerajaan aje.. baik lah guna duit tu tambah subsidi minyak ke.. kan kan...

yOnnA said...

ahaha..
ya..ya..
dah tau pasal ini..
sangat makan duit tepi!
sangat la stupid punya pegawai imigresen..
mcm mane la warga2 ni x bersepah kat malaysia ni????
huh!!

Jentayutiara said...

betuiiii... indah khabar dr rupa... operasi merata2 (utk kaburi mata aje) tp PATI bertambah2.

Adry said...

To xamadx
Ya... rasuah merata-rata

To Neeza Shahril
Betul tu kak... duit tu baik kasi subsidi minyak..

To Yonna
Dorang pentingkan duit... PATI dalam negara bersepah dorang tak fikir....

To Jentayutiara
Betul tu... nak kaburkan mata rakyat jerr..

insantiadablog-qama said...

huhu.. aku dgr2 kawasan setinggan epot lama suda ada 4 rumah dikasi roboh.. btul ka tuh? huhu.. kalo dikasi roboh untuk pembangunan dakpalah juga.. ini.. dari kasi roboh tu kawasan setinggan epot lama, kan bagus dorang kasi tebas tu semak samun di epot lama tu.

Adry said...

huhu... mungkin ada kebenarannya.. nanti aku pg check...

noraidah said...

ya la...aku kat kk ni pun tak dpt beza suda samada yg jejalan di bndr kk tu org tempatan atau tidak...confius ooo...

Adry said...

ya betul tu... aku pun tak dapat bezakan dah...

Adry said...

ya betul tu... aku pun tak dapat bezakan dah...

Adry said...

ya betul tu... aku pun tak dapat bezakan dah...