Friday, August 15, 2008

A new chapter begin...

SAYA TELAH BERPINDAH!!!
SILA KE
www.adrysabry.com



Blog ini tidak akan ditutup... semua entri akan kekal di sini sebagai kenangan yang terindah...
sesiapa yang masih ingin memberi komen untuk mana-mana entri yang ada di sini masih boleh berbuat demikian.. i'll visit this page in time to time... insyaAllah...

(^_^)

Wednesday, August 13, 2008

Cuti cuti Malaysia...




Now i'm calling all bloggers yang baca blog aku ni.... everyone... Please... please give me an idea where should i go for a Holiday...



Give me an idea ... where.. and why should i go there...give me a rate... Sesapa yang boleh bagi skali anggaran perbelanjaan pun bagus jugak!! Sample pictures ka... anything.... aktiviti yang boleh dibuat... huhu...

Aku tau sekarang ada banyak package yang di offer.. i just want your personal opinion k...

Aku nak holiday dalam negara jak dulu....maybe bulan oktober or november....

what's for you!? hahaha... sesapa yang boleh bagi idea yang terbaik dan terpilih sampai aku pergi bercuti di sana .. aku akan janjikan ole ole yang baaiiikkkk punyaaaaa!!! (macam dafi AF5) hahahaha....jangan risau... i'll keep my word... trust me!! (^_^)

Gathering Tawau bloggers lagi...

Semalam kitaorang ada buat perjumpaan lagi... tujuan utama sebab nak bincang di mana nak sambut birthday salah satu member ni ... brother Budi...

akhirnya dibuat keputusan sebulat suara, ianya akan diadakan di Q&Daily... aku pun tak tau tempat ni kat mana... tengok jak malam ni.. kul 8pm... terpaksa la aku skip kelas tai chi ku ... huhu...
seperti bagaimana biasa, dah gathering mesti mamam kan... lihat gambar gambar di bawah yang aku cilok skit dari page kak angriani...








Untuk gambar dan cerita lebih lanjut klik di sini.


Di sini aku nak minta maaf bebanyak dengan semua kengkawan yang hadir semalam... sebab aku tak join makan sekali dan tak lepak sampai habis.... bukan apa... aku kena pergi kelas Tai Chi ku... kalau aku makan.. mesti uweek uweek aku dalam training... tak bagus la kan... sori again... rasanya cam aku sombong plak... serba salah aku dibuatnya...

Semalam balik dari kelas tai chi.. sakit semua urat urat dalam badan ku... penat woo... habis satu badan berpeluh.... anyway... good for health... hehe :)

Tagged by Hannah J Potter

First of all... ini adalah tag kedua aku buat... i'm tagged by Hanna J Potter... here goes:


[1] Nama timangan - Alasan istilah yang digunakan.
Adry... dari kecik sampai besar hampir semua yang kenal aku panggil adry... cuma kengkadang ada jugak yang panggil "boy" .. tak berapa suka ... tapi lantakla nak panggil apa.. jangan yang menghina da la ...

Alasan... takda alasan... memang dah lahir dinamakan tu .. nak wat apa... hehehe


[2] Anda seorang yang -

biasa jak... mudah ketawa... mudah senyum... suka berkawan... tak suka bermusuhan.... serius bila bekerja ... kengkadang suka gak bermain... hehehe

suka kucing.. kat rumah ada 12 ekor kucing semua pelbagai ragam... hehehe


[3] Insan teristimewa. Apa yg membuat dia terlalu istimewa?

Mak dan ayah ... tapi dua dua dah arwah... sebab mereka yang membesarkan dan mendidik aku...

kakak-kakak aku... banyak tolong time susah dan senang...



[4] Makanan - susah mau jawab ni... banyaak sangat favorite food... hahaha... aku suka keropok amplang... nasi kuning.... mee tauhu.... segala jenis nasi goreng... macam macam lagi laa...

Tapi aku ni banyak rugi woo... tinggal di Tawau.. Malaysia's best seafood town... tapi sebenarnya aku banyak alergik ngan seafood... huhu sedihnya... kalau korang nak tau... aku alergik ngan udang... ketam.... sotong...

uwaaaa nak nangis rasanya... dulu time kecik aku makan... tapi start tingkatan satu.. tiba tiba jak badan aku reject.. makin teruk lak tu... dulu takble makan jak... skarang , tercium bau pun dah lain macam da... semua bloggers yang doktor-doktor tu tolongla aku ... ada cara tak buang alergik semua ni....



[5] Favourite colour (s) -

Blue... Green.... White... and Black...


[6] Favourite song (s) - Aiyooo ni pun banyak ni... as long lagu tu sedap didengar... tak kira la rentak apa... dan liriknya bagus .. aku mesti suka...



[7] Benda yg membuat anda stress.
-Bila aku nak sesuatu tu tapi sengaja dilambat lambat kan oleh seseorang...
-Bila dipermainkan.. dipersendakan...
-Bila orang tak hormat kita...



[8] 3 benda dalam wallet -
Duit... business Card... pic of my family...


[9] Kali terakhir menangis beriya-iya.

Mmmm bila dikecewakan... tak nak nangis tapi air mata tak henti2 kuar... bila? mmm tak lama sangat la.. don't ask! Too personal..


[10] Tag rakan anda.

Cheryna, Wis, Kak Neeza, Budi, Lawa Cukup la tu buat masa ni ek...

Tuesday, August 12, 2008

Iklan Kerja Kosong....

Di sini ada iklan kerja kosong untuk mana-mana bloggers yang ngah cari kerja...

Someone request nak iklankan benda ni kat blog aku ... so sesapa yang sudi nak iklankan kat blog korang ble ambik pic di bawah ni k.


kalau nak maklumat mengenai company ni dalam internet klik di sini.

Alamat dan peta klik di sini.

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut , sila hubungi "Puan Rina" tu k.

Dah macam laman web agensi pencari kerja plak blog aku ni ... hahaha...a help is a help... yang penting ikhlas right... (^_^)


Sunday, August 10, 2008

I'm a registered member of... TAWAU BLOGGERS!!!

Let me tell you what had happened... I met this girl called "Lawa" ... one day she asked me where i'm from, then i told her that i'm from Tawau, Sabah... then she asked me : "x join dgn tawau bloggers ke Adry?"

Huh?! Tawau Bloggers!!! I never heard it before so she gave me a link "Wunabarakati"... it's one of the Tawau Bloggers community VIP... from there i found a link to Tawau Bloggers Community Page... i found it very interesting and finally register myself and make contact with another VIP member of the community called "Budi".... we chat and i asked many question about this community....

Budi's Tawau Bloggers United Logo


After one day of registration they contacted me through e-mail and i got a sms sound like this : "Tahniah En Adry.. Tawaublog menjemput anda hadir mlm ini. Untuk makluman hubungi 0198119xxx - Maya."

So i contact the number and gave me this details : "Jam 7 mlm ni ada acara mkn2 sambil suaikenal di TNT Ikan Bakar Tenda Biru dekat highway..."

Huhu... i'm not sure i can make it or not because i already had an appointment with someone important .. business matters... thank god it's just take one hour to discuss it... so i contact "Budi" again and finally arrived at the place...

There i met this so called "Tawau Bloggers" ... not all of them... just a few... but it's very fun to meet up like this... a heart warming gathering ....

Sorry for the pics... very dark.. taken by an amature....

very dark... huhu :(

So now i'm officially a registered member of this community... i'm very happy about it... and i really hope the best of luck to this community... maybe someday we can make a huge gathering to all bloggers around malaysia... who knows right.... (^_^)

they already had sabahan bloggers gathering... why not the whole malaysia...

Sabahan Bloggers Gathering:




Saturday, August 09, 2008

Tag and Award...

Mmmm first time buat tag tag ni... anyway, here goes...

Rules dia macam ini :

“ANDA HENDAKLAH MENYEDIAKAN SATU UCAPAN BERANGAN ”

It has been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs.
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees

"Ucapan Berangan"
Assalamualaikum semua... diharap anda semua tidak jeles dan menyampah ngan saya sebab saya tau saya la orang yang paling best pada masa kini... tiada yang tidak best melainkan best belaka...
Anda ingin berjumpa dengan saya?? Maaf saya sekarang berada di dalam pesawat milik saya menuju ke Hawai untuk bercuti selama sebulan.... Jumpa saya tahun hadapan selepas saya selesai bercuti mengelilingi satu dunia...
Sekian, wsalam...
(Aku pun tau tau nak taip apa da... dalam otak aku , aku nak jalan jalan bercuti jak .. hehehe)


Got this award from Kak Kujie... Thanks! (^_^)







Nominate 5 Blogs , saya pilih:

1. Kak Neeza Shahril

2. Yonna

3. Kak "Jentayutiara"

4. Kak "Cendawanintim"

5. mYshah

Extra 1 lagi

6. Cheryna

"Message for nominees "

The reason i nominate you all because i really enjoy your blog and the entries you post always entertain me.. Thanks for your honesty and sure hope we'll meet someday in the future...

Peace! Yours truly,

Adry Sabry

Friday, August 08, 2008

amplang on the way...

Hahaha... ya ya ... macam tajuk kat atas ... harap mereka-mereka yang dah bagi alamat ngan no tepon tu akan dapat keropok mereka nanti...

saya harap semua yang beralamat kat semenanjung malaysia akan dapat kiriman ni dalam minggu depan... sori bab lambat kirim... bukan apa lambat tunggu semua alamat... bila dah dapat semua baru saya kirim.... untuk kak neeza tu maybe dalam hujung bulan ni dapat la tu... jauh kan...


Jangan terkejut bab most of it come in red boxes with chinese word on it... kotak moon cake ... kotak kotak ni semua aku minta kat kedai kek tempat kawan aku bekerja... harap you all tak kisah... bukanla semua ... ada dalam 5 kotak yang macam tu...

Ok that's it... hope you all enjoy your amplang... (^_^)

Thursday, August 07, 2008

Soal kahwin .. (Luahan Hati)


Sana sini aku jumpa orang yang ku kenal almost 80% will ask the same question...


"WHEN WILL I GET MARRIED??!"


mungkin ayatnya berbeza tetapi isinya tetap sama....


Sebelum ni memang ada orang yang pernah tanya soalan ni... tetapi sejak kebelakangan ni lebih kerap... huhu... antara sebabnya ialah... aku dah jadi yatim piatu... rumah kat kg muhibbah ni kira besar la jugak... yang duk sini akak aku ngan aku jerr... so orang pun mula la cakap bila aku nak tambah makhluk dalam rumah ni.. huhu.... yela kalau akak aku kahwin mesti ikut suami dia kan... so kira harapan jatuh kat aku la...


Honestly... aku memang ada terfikir nak kahwin... settle down.... have a family... but not now... my mom blum sampai sebulan arwah.... lagipun aku nak ada steady income sebelum nak kahwin... at least RM3K atau 4K per month... kalau aku dah ada steady income every month mungkin aku dah ble fikir pasal hal ni... memang sebaiknya kita ikut nabi la kahwin time umur masuk 25 tahun... tapi kalau keadaan mengizinkan, insyaAllah....


Sebenarnya.. aku melalut panjang lebar ni bukan sebab apa.. semuanya kerana apa sorang pakcik ni cakap ngan aku tengah hari tadi yang duk buat aku berfikir-fikir dari tadi....


Tengah hari tadi ... aku duk lepak kat masjid pas solat zohor... sembang ngan seorang pakcik ni yang memang rapat ngan aku... selalunya kalau aku ada masalah kerr apa-apa jer la yang nak diluahkan aku memang cari pakcik ni... aku suka opinion mereka yang lebih tua ni.... banyak pengalaman la katakan... tiba tiba dia tanya hal ni... dia cakap , "Adry... kau ada fikir mau kahwin ka?"

Pakcik Tatim...


Aku jawab : "Adalah ba pakcik... cuma keadaan blum mengizinkan... pendapatan pun blum steady lagi... macam mana mau kahwin... ish... nak jaga anak orang ni bukan senang... insyaAllah nafsu masih boleh ku kawal... tak perlu la rushing rushing ni... aku takut tak dapat kasi makan anak bini ku nanti... tengokla sekarang makin lama makin naik harga semua... kos hidup makin tinggi.... " (Sorry... cakap sabah skit... based on a true story kan.. kalau ada yang tak faham tanya jak k.. )



Apa pakcik tu cakap... tak terlintas di fikiranku dia akan jawab macam tu... Dia cakap : "Adry... soal pendapatan tu kau tak perlu runsingkan sangat... satu jak kau perlu ingat... Allah ada bah!! (Sambil jarinya menunjuk ke atas) Kalau memang jodoh mu dah sampai insyaAllah Allah akan buka jalan dan bagi rezeki sama kau.... kalau dah diizinkan oleh Allah , silap-silap kau akan tambah berjaya dan rezeki akan datang mencurah-curah sama kau.... Yang penting yakin ngan Allah... solat jangan tinggal... selalu berdoa... insyaAllah...



Pergh... terkedu aku buat beberapa ketika... ni dah kira cam ayat pancung ni... aku pun tak tau dah nak cakap apa... huhu.... yag dapat aku cakap , insyaAllah aku akan fikirkan......



kahwin... pasangan..??? hisyh... yang ni kena k.i.v dulu.... lagipun too personal nak cerita dalam ni....



Heermmmmmmmmm emo plak aku pepagi ni.... mmm ble buat solat istikharah ni...



i think that's enough for now... puas skit hati aku...

Wednesday, August 06, 2008

Soaring Crane Qigong...

Ok.... aku tak tau bagaimana nak mula cerita berkenaan Tai Chi ni... huhu... banyak sangat ilmu yang aku dapat sejak aku join kelas ni... huhu... health benefit... oh sure... Tai Chi ni nampak jak mudah tapi sebenarnya susah wooo... berpeluh peluh aku dibuatnya... so selain aku dapat ilmu baru mengenai Tai Chi ni... kira exersice la juga... umpama seorang yang ku jumpa baru baru ni yang ibaratkan tai chi ni sebagai "chinese yoga"...


Buku yang aku dapat berkenaan Tai Chi dan langkah-langkahnya..




Bila dah tahu bagaimana nak buat dengan betul insyaAllah boleh membantu meningkatkan kesihatan badan kita selain membantu untuk menenangkan diri...



Ok Tai Chi ada banyak jenis dalam dunia ni... persatuan yang aku ikut ni dipanggil PERSATUAN HEXIANG ZHUANG QIGONG aka SOARING CRANE QIGONG.. secara keseluruhannya kami akan belajar 5 rutin dan semuanya mengambil masa dalam 3 bulan... semalam kami baru mula berlajar rutin yang ke-3... buat masa ni , rutin ke-3 ni la yang paling susah sekali berbanding pertama dan yang kedua... sebab banyak pergerakan pinggul dan kaki.... semalam kaki aku sampai bergegar-gegar dek kepenatan berlatih rutin ni.... nak drive balik pun satu hal....


Baju uniform untuk kelas Tai Chi



Untuk setiap rutin kami diajar langkah -langkahnya... part-part penting dalam badan manusia.. dan sebab-sebab serta kebaikan setiap langkah yang dilakukan dalam setiap peringkat... so now it's about 2 weeks i've been doing this... antara perubahan yang dapat dirasa aku tidak mudah penat ... dan pembuangan najis lebih lancar....



As my teacher said ,you'll feel much better... it's true...



Di sini aku dapatkan video rutin 1 & 2 Tai Chi yang aku blajar... bukan aku.. mat salleh mana tah .. aku ambik dari you tube.... masih ada kesilapan dalam pergerakannya... tapi cukup baik dan sesuai dijadikan contoh....






Mmm panjang dah ni.... Next time aku akan cerita lebih lanjut berkenaan Tai Chi ni..

Tuesday, August 05, 2008

Keropok Amplang... My Favorite..... nyum nyum (^_^)

Been very busy lately.... lama tak update blog.... huhu.... skarang tak tau nak cerita apa... nak mula yang mana satu .... huhu...


mmm sambil duk fikir-fikir ni sambil makan keropok peberet aku..... keropok apa?? pernah dengar keropok amplang??? hehehe... aku tak tipu la... memang wujud.... sapa yang pernah makan mesti cakap sedap....





keropok amplang ni keropok ikan ..... antara keluaran industri kecil yang wujud di kampung aku ni.... dah ada banyak pengeluar keropok ni kat sini tpi yang paling sedap adalah keluaran makcik Rahmah atau Rahmah Enterprise... rumahnya tak jauh ngan aku ... so senang jak nak beli kan.. tak payah pg pasar.... :)

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat keropok ni : Ikan Tenggiri, Tepung , Kanji, Minyak masak, Bawang Putih, Telur, Gula, Garam dan serbuk perasa yang dibenarkan... hehehe...


Selalunya dijual dalam bungkusan kecil (RM1)... Besar skit (RM5) dan yang paling besar (RM10)...






gambar keropok amplang yang telah dikomersilkan dengan pembungkusan yang lebih baik



Cara buat aku tak tau... aku tau makan jak... hehehe


Sapa nak rasa keropok ni?? mmm oleh kerana aku dah agak lama tak buat entri baru, 5 ORANG YANG TERAWAL MEMBERI KOMEN UNTUK ENTRI NI , AKU AKAN BAGI KEROPOK NI DENGAN PERCUMA!!
(^_^)


Thursday, July 24, 2008

Pemergian yang tidak diduga...

Mula-mula aku nak cerita tentang kelas tai chi yang aku ikut semalam... tetapi aku ubah fikiran, untuk entri kali ni aku nak cerita apa yang berlaku semalam selepas aku balik dari kelas tai chi...

Seperti yang aku dah katakan... semalam aku mula ikut kelas tai chi buat pertama kalinya start kul 8 pm hingga 9 pm... tetapi oleh kerana aku dah ketinggalan beberapa kelas sebelum ni aku terpaksa buat extra.. so semalam aku habis kul 10pm... balik dari kelas , aku kuar minum ngan akak aku sampai kul 10.30pm... so dalam kul 10.45pm aku sampai rumah... oleh kerana dah penat kejap jerr dah tidur... tetapi around pukul 11.10pm kawan aku Daud rupa-rupanya datang ke rumah... oleh kerana aku dah tidur abang ipar aku yang ambik pesan then kejutkan aku... apa pesanannya?? "Bang tolong bagitau si Adry bapaku meninggal dunia ya.." Lebih kurang macam tu la kata daud ngan abang ipar aku...

Innalillah wainna ilaihi rajiunn...


me and my friend daud...

Of course la aku terkejut!! Aku kelam kabut bersiap then straight terus pergi ke rumahnya.... Subhanallah.... kesian kawan aku ni... aku peluk dia dan bisik kata semangat kat dia... satu jak yang dapat aku kata masa tu... Sabar.. sabar... sabar....
bila dia dah agak tenang , aku suruh dia jangan terlampau bersedih , insyaAllah Ayahnya selamat.... sesiapa yang baru saja solat isyak berjemaah bersama dengan arwah pada malam tersebut mesti terkejut .... macam tak percaya bab baru jak jumpa... tapi ajal maut di tangan tuhan... tiada siapa yang dapat menduga...

Daud bertanya dengan aku... bagaimana aku hadapi situasi ni masa mak dan ayahku meninggal dunia... aku jawab, tak perlu bersedih sangat... sebab arwah cuma pergi ke alam lain... doa kita sebagai anak yang penting untuk membantu arwah ... menjamin arwah selamat di sana.... insyaAllah... doa anak yang soleh kepada kedua ibu bapanya tiada penghalangnya....

Bila keadaan agak tenang , aku tanya apa yang telah berlaku.... dia cerita yang ayahnya memang ada penyakit jantung untuk sekian lama.... beberapa hari sebelum arwah... ayahnya memang susah nak tidur bab sesak nafas.... mereka adik beradik nak bawa ke hospital tetapi ayahnya berkeras tak nak... (mmm biasalah.. dulu arwah ayah aku pun tak suka pergi ke hospital tapi kalau dipujuk baik-baik mau jugak akhirnya.. )

Ok , pada malam tersebut arwah ayahnya hendak minum "coca cola" (Orang yang sesak nafas memang suka minum minuman bergas walaupun dilarang oleh doktor) jd anaknya yang paling bongsu pergi ke kedai runcit berdekatan tetapi tiada oleh itu dia pergi cari kat kedai runcit lain yang agak jauh... mungkin agak lama... ayahnya berjalan naik ke atas... beliau singgah kat kedai runcit berhampiran bus stop berdekatan masjid mencari anaknya... dia sempat bertanya dengan budak-budak yang lepak kat bus stop tu... "Ada kamu nampak si boy???" (Lebih kurang begitula ayatnya.. ) Kemudian tiba-tiba , mungkin akibat penat beliau terus sesak nafas dan terus rebah di jalan berdekatan bus stop di depan masjid ....

Dua orang yang tinggal berhampiran iaitu bang Izzudin dan bang zul datang memberi pertolongan dan menghantar arwah ke hospital... arwah sempat koma buat beberapa ketika sehingga beliau menghembuskan nafas terakhir setengah jam kemudian...

Lebih kurang begitulah kejadian yang berlaku... buat keluarga Arwah diharap banyak bersabar... insyaAllah roh arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh ... aminn..


Wednesday, July 23, 2008

Blajar Tai Chi a.k.a Qiqong...


Dua malam lepas seorang kawan ajak aku ngan akak aku pergi kelas Tai Chi... so kitaorang setuju untuk pergi tetapi sekadar melihat keadaan dahulu....


Rasa cam berminat gak... kelas dia isnin hingga jumaat... tak lama , sejam jerr... 8pm sampai 9pm....


Kitaorang dapatkan Borang Penyertaan , insyaAllah akan start malam ni.... kepada you all yang nak join bolehla ikut... tp rasa-rasanya kamu mesti sekurang-kurangnya faham bahasa cina.. especially Mandarin...

Borang Penyertaan yang perlu diisi.. sori tak berapa jelas...



Lagu yang perlu dihafal... akan dinyanyikan setiap kali latihan Tai Chi dimulakan....


Gambar lupa nak tangkap... so for now tengok la sedikit video latihan Tai Chi yang sempat ku ambil...





video

Monday, July 21, 2008

Apa yang berlaku beberapa hari lepas...

Mmmm very busy sampai tak dapat nak update blog for the past few days.... sorie... sibuk sangat sampai terpaksa lupakan "internet life" buat seketika... Aku try cerita secara sepintas lalu apa yang dah berlaku dan siapa yang aku jumpa untuk beberapa hari yang lalu....


As you know.... keluarga angkat aku dari KL datang ziarah kami adik beradik di Tawau.... mereka datang bertiga.... Anak bang Rodin , Hanis from KK.... Mak ayah dia dari KL.... dah lama tak jumpa... about 5 years.... selama ni pun contact through sms jerr... kebetulan mereka ada sedikit kelapangan , mereka dapat datang ..... pagi hari sabtu lepas kami singgah ke tanah perkuburan untuk ziarah pusara mak dan ayah....
Oh yea.... Abang Rodin ni sekarang kerja di KPDN Wisma Putra... position dia aku dah lupa... dua tahun lepas dia Pengarah KPDN Sarawak.. dah naik pangkat so aku pun tak pasti apa jawatan dia sekarang... Banyak gak maklumat baru yang aku dapat dari dia... yelah... kan sejak harga minyak naik semua barang naik.. so dapat gak aku tahu cerita orang yang di dalam kementerian tu.... Latest, HARGA GULA NAK NAIK LAGI!!! Naik 30 sen...

Hanis yang belah kiri....

Sori takda pic keluarga angkat aku ni... lupa nak ambik.... semua berlalu terlalu cepat.... tapi aku sempat ambik gambar anak keluarga angkat aku ni... Hanis namanya... aku tak pasti dia anak keberapa dari abang Rodin... dia pun datang ke Tawau.... dia dari Kota Kinabalu.... student UITM KK... skarang wat praktikal di LPPP KK... Peramah dia ni... nice... baru jumpa pun macam dah kenal berpuluh tahun... hehehe...



a little info about her: Dulu after SPM... ayah dia hantar dia duduk kat rumah aku... kira macam cuti-cuti la... dia duduk kat rumah aku 5 bulan... itu first time dia sampai Sabah (Masa ni aku takda.. aku kat KL blajar)... time dia duduk Tawau, dia ambik lesen keta dengan mak aku... sampaila dia dapat offer masuk UITM KK... Dia kata.. first time dia masuk UITM KK... ramai orang ingat dia orang Tawau... hahaha.... abis... dia cakap sabah slang Tawau... hahaha sedangkan Ayah dia orang Kelantan, Mak dia orang KL.....


Ok, then aku berkenalan lagi dengan seorang ni.... kira macam bisnes partner la ni... baru kenal gak... kami jumpa pun bab seorang lagi kawan saya yang kenalkan... namanya Abdul Halim Abdullah... dia ni driving Tutor gak but from Institut Memandu KMK di Kota Kinabalu.... dia ada 2 kerja.... siang sebagai driving instructor ... malam sebagai wartawan untuk Akhbar Daily Express.... dia ni pun peramah gak...


Sebelum dia terbang balik ke KK ... sempat gak aku bawa ni makan-makan durian depan Grace Plaza di Bandar Tawau... hahaha... best best... lama tak makan durian... nyum nyum... Durian King Of Fruits... (^_^)

Wednesday, July 16, 2008

Updates....


Untuk beberapa hari ni rasa agak janggal dengan ketiadaan mama di sisi... kami adik beradik amat terasa kehilangannya... sunyi... tak dapat bayangkan bila akak yang sulung dengan anak anaknya balik ke KL.... huhu... tinggal kami dua beradik duduk dalam rumah besar ni... huhu... masih cuba sesuaikan diri dengan perubahan ni....




But life must goes on... anyway.. antara urusan yang ku perlu buat... penukaran nama untuk syarikat milik mama.... ke mahkamah syariah untuk urusan pembahagian harta.... Bank... etc etc...

Kenangan ketika menghadiri konvokesyen akak aku..


Oh ya... tomorrow i'll be expecting someone... keluarga angkat family aku ... En Rodin Mamat sekeluarga.... mereka datang dari KL nak ziarah pusara mama dan bapaku.... ada yang kenal ker?? siapa yang pernah kerja di Mampu atau KPDN Sarawak mungkin kenal... anyway... rasa segan gak, bab dah lama tak jumpa... huhu...


Hope tomorrow going to be fine...

Award...


Maybe entri agak lambat skit... tapi aku tetap nak ucapkan bebanyak terima kasih yang sudi bagi pengiktirafan untuk blog ku ini...



Thanks to Akak "Kuina Jentayutiara" , Akak "Cendawanintim" dan kak Neeza Shahril bab bagi anugerah daily blogger ni...



Thanks for all of you yang ambil peduli terhadap blog aku ni... aku tahu ianya tak seberapa... but
anyway million hugs and kisses to all of you who cares....

Sunday, July 13, 2008

Terima Kasih Semua !!

First of all thanks to all fellow bloggers yang prihatin dengan komen komen yang telah diterima atas pemergian arwah ibu saya yang tercinta... sometime its not money that count, its the sincerity... i can feel that from all of you... straight from the heart...

Terima kasih saja ucapan yang dapat saya berikan...

Sori bab lambat balas komen you all semua... tapi aku janji akan balas semuanya, insyaAllah.... Ada masa aku akan visit semua page you all k... yang pernah bagi komen akan dapat priority...

For these few days.. i'm busy.... banyak urusan yang perlu diselesaikan dengan pemergian arwah... tak sangka dah jadi yatim piatu dah kami tiga beradik... huhu.. busy dengan urusan syarikat... kenduri tahlil... dan kunjung ziarah yang masih belum putus sebab masih ada yang baru dapat tahu walaupun dah 5 hari pemergian arwah... esok malam ketujuh arwah...

Ok.. that's all for now.. until next post...

Wednesday, July 09, 2008

Selamat Jalan Ma....

(Gambar sekadar hiasan)


Sori lama tak update.... busy.. busy... Latest news, my mom selamat kembali ke rahmatullah pada 8 Julai 2008 (Hari Selasa) Jam 2.30am di Hospital Besar Tawau... Aku dan akak aku berada di sisinya pada ketika itu.. Jenazah dibawa pulang ke rumah pukul 4.15am....

Jenazah selamat dikuburkan pada pukul 10.35am di Tanah Perkuburan di depan SMU Islamiyah Tawau..

Sedih memang sedih tetapi pasrah atas ketentuan ilahi... yang penting doa, insyaAllah akan selalu ku kirimkan kepada kedua ibu bapaku...

Begitu cepat masa berlalu... rasa seperti baru semalam menyambut Hari Ibu untuk mak aku... tak sangka itu merupakan kali terakhir ku dapat menyambutnya bersama.... I Love You Ma!! I really do.... Semoga Mak sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman... amiin ya rabbal alamin....


p/s: Terima Kasih yang teramat sangat kepada semua yang mengucapkan kata Takziah melalui SMS... E-mail... etc.... dan yang sudi datang ke rumah tak kira sebelum atau selepas jenazah dikebumikan... Jutaan terima kasih juga diucapkan terhadap sumbangan-sumbangan ihsan yang diterima sehingga mencecah ribuan ringgit... insyaAllah wang ini akan digunakan sebaiknya... Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian semua...

Saturday, July 05, 2008

Cucu nenek..

Bebudak ni balik bab nenek dorang sakit ... mak aku masuk hospital hari rabu lepas (pagi).....akak aku yang sulung balik ngan anak2nya ni hari rabu malam (malam Khamis)... so at least lepas gak rindu kan... anyway.. macam biasa... masih budak... dorang belum tahu yang nenek dorang sedang kritikal di hospital...




Ingat nak panjat dinding la tu... spiderman la konon...


Inilah yang best tentang budak... mereka belum tahu permasalahan di dunia.. semuanya seronok bagi mereka...
apsal kena cekik tu...

Alahai... malu la konon...



so sementara aku sedih-sedih ni aku rasa terhibur dengan bermain dengan mereka berdua ni... Alin dan Mimat... kakak dorang si Ain buat sementara tinggal di rumah atuknya yang lagi satu...

video
Atas .. atas... atas... hehehe

Friday, July 04, 2008

A few pics from the hospital...


Hospital Besar Tawau around 6.00pm...


Dalam kertas wad 8 tetapi dekat pintu tulis wad pesakit perempuan... sorry tak berapa clear...




Waktu melawat... selepas waktu melawat hanya perempuan yang dibenarkan masuk..

My mom condition.... (beberapa jam selepas di masukkan ke sini)

Latest news : satu tiub dimasukkan ke dalam badan mak antara leher dan dada untuk membuang cecair di paru-paru... Bantuan pernafasan sudah dikurangkan dari 80% ke 40%...

:Peratus hendak pulih memang tak banyak... tetapi selagi ada harapan usaha perlu diteruskan... apa pun berlaku sekurang-kurangnya kami telah berusaha....

Wednesday, July 02, 2008

Mak aku masuk wad 8 Hospital Besar Tawau!!!




Today i'm very very sad... pagi tadi my mom tiba tiba sakit kuat... nampak macam dah tenat sangat... maybe minor stroke...


I called 999 and the ambulance come and took my mom away... where? Of course the hospital... takkan ke pasar kan... direct ke wad kecemasan... There she got her immediate treatment... hope she'll be ok...


Mmmm mula mula the doctor who happened to be my "Orang Kampung" merangkap ex-student mak aku menjangka kan mungkin ada pendarahan di dalam otak!! oh my god! tetapi pukul 11.30am td.. my mom had her brain scanned and thank god takda pendarahan...


Sekarang the doctors (three person actually) still examined .... maybe ada kuman dalam badan mak aku... td (2.30pm) doktor tu nak buat LP (lumber puncture) untuk kesan jenis kuman yang ada...


Now, i don't know ... hope she will be ok... and yes of course i'm very sad... but in the same time... i just pray and hope she will be fine... it's my mom for god sake.. tetapi macam biasa... hidup mati di tangan tuhan... apa yang berlaku aku tetap akan menerima sebaiknya.. insyaAllah...


Mungkin tuhan nak uji kami sebagai anak... huhu... ok that's it for now..


Tuesday, July 01, 2008

Minyak naik semua naik...

Sebenarnya entri ni dah lama siap... about 2 days after the oil price hike... tapi simpan kat draft jadi pekasam... hehe... anyway... sehari selepas harga minyak naik ... ini antara kesan terawal harga barang2 yang ikut naik serta merta...
Semua ni berdasarkan tinjauan aku sendiri di beberapa keda runcit sekitar Tawau...


MAGGIE


Not my favorite... tak baik untuk kesihatan... tetapi antara makanan paling popular... especially buat student yang tight budget...



Menunjukkan kenaikkan yang paling mengejutkan dulu sebungkus macam gambar di atas ni dijual RM0.50 jak kan sekarang dijual sampai RM1 sebungkus!! Mak aih.. mahal gila...



Dah buat aduan.. tengokla nanti ada perubahan atau tak..


BERAS




Peningkatan harga yang tinggi gak.. Beras yang saya selalu beli.. kalau tak silap keluaran sazarice bungkusan warna merah yang jenis cap anggur tu biasanya dijual dalam RM28 naik kepada RM35.. peningkatan sebanyak RM7 untuk setiap 10KG



Dan beras wangi pun dah naik sehingga mencecah RM45-RM50.



KELAPA MUDA








My favorite drink... baik untuk badan... especially kalau panas dalam...




Normally kat sini sebiji kelapa dijual dalam harga RM1 sebiji... tapi selepas kenaikan harga minyak yang melambung... sekarang dijual RM1.50





KEROPOK



Kepada yang suka makan keropok ringan tu especially budak-budak kecik tu... tiada lagi keropok yang dijual RM0.10 sebungkus ... semua jenis dah naik RM0.20 sebungkus..



Yang peminat keropok Tasen dan sewaktu dengannya yang biasa dijual dalam RM0.20 sebungkus naik kepada RM0.40 sebungkus...



Ini tak termasuk keropok jenama terkenal seperti double decker...Twisties...dan etc ....



P/S: ini kenaikan paling awal yang dapat dikesan... pasni mesti macam macam lagi naik... semua ni dari mata kepala aku sendiri.. walaupun ada kawalan yang dikenakan tapi belum tahu mencukupi untuk mengawal peniaga dari menaikkan harga sesuka hati mereka..

:Tak dapat bayangkan kalau takrif letrik dan air pun naik sekali.. huhu.. makin tersepit rasanya... minyak ni pun dah seksa...


Monday, June 30, 2008

Liwat.. liwat... liwat....


Dah takda benda lagi kerr nak cerita... newspaper... TV segala macam media sibuk cerita Datuk Seri Anwar Meliwat!!!

All this crap menyemak dalam akhbar... Dorang saja jerr nak sensasikan berita ni... orang tu baru buat laporan tapi cerita tentang ni berkolum kolum dalam paper... tunggu la masuk mahkamah kalau yerr pun...siasat kerr dulu... Pastu kalau dah didapati bersalah kerr tak kerr terpulang la nak sensasi kannya atau tak...


Ini tak, akibat berita ni dah sensasi.. seolah-olah Anwar dah bersalah plak..


Aku tak nak menyebelahi mana-mana pihak... but to me... i still can't believe this crap... come on la.. Anwar nak meliwat?! Tak ble masuk akal tul... bukannya dia takda isteri...


EURO 2008 Champion : SPAIN



Happy happy... Team pilihan menang!! Mesti ramai yang gigit jari bab Germany kalah....

Who is the hero? It's Fernando Torres.



So there you go guys... EURO come to its end.. Spain the Champ!