Sunday, June 15, 2008

In loving memories of my dad....

My dad passed away last year on 11th April 2007... here a few stories that i think i want to share with you all...Abah aku...

My dad seorang yang agak garang (kena pada tempatla) , sangat tegas, dan penyayang orangnya...

Story 1

When i was a kid, aku ni nakal orangnya... lain disuruh lain dibuat... hahaha...pernah satu ketika, bila abah aku tidur... aku yang baring di sebelahnya terbangun dan oleh kerana tiada apa mau dibuat... perangai nakal ku datang dan dapat satu idea... aku ambik pisau cukur abah aku dan ku cukur semua bulu dada dan bulu kaki abah aku... hahahaha... licin tu... dah macam model da abah aku kubuat... Abah marah?? Nope... dia panggil mak aku dan kami ketawa satu keluarga... sebenarnya pucat jugak aku.. aku takut kena rotan...

Story 2

Bila aku darjah 4 kalau tak silap, mmmm 10 tahun... aku solat bila aku suka jerr.. bila aku mau aku solat, bila aku malas aku tak solat... tiba tiba satu hari tu abah aku bagitau mulai besok... aku tak boleh lagi tak sembahyang!!! huhu... aku tak kisah bab solat zohor, asar, maghrib dan isyak ... tu senang jak.... tp SUBUH!!! Alahai... boleh ka aku bangun??!! Hari pertama , ok.... hari kedua ok... tiba tiba hari ketiga.. aku tak bangun bab lewat tidur malam tu.... apa abah aku buat supaya aku bangun?? Hemmm guess what, dia isi air dalam baldi penuh penuh pastu "Jushhhh" lecun aku mandi di atas katil!!! Abah aku siram di situ jugak... basah satu badan... bayangkan la korang tengah sedap tidur di buai mimpi tiba-tiba disiram air satu baldi... subuh tu.... sejuk wooo.... sepanjang hidup aku , aku kena 5 kali... sekarang automatik bangun subuh bersolat... dah biasa, walau penat macam mana pun... terima kasih abah untuk pengajaran ini... akan aku praktikannya di masa hadapan... siap la anak aku nanti.... wakakakaka...

My dad and his friend kat KLIA tengah tunggu flight balik ke sabah... pic was taken one year before my dad passed away.... nampak tak abah aku guna kerusi roda... time ni dah mula sakit..


Story 3

Ketika aku tingkatan 2... abah aku beri arahan baru... mulai esok aku kena rajin pergi solat di masjid... tak boleh solat di rumah jak... huhu... masa tu aku betul betul tak faham , kenapa... tp aku pun ikut arahan bos... lama kelamaan... aku mulai kenal erti bersolat di masjid... best gak.. banyak dapat kawan baru.. lebih afdhal gak... lelaki la katakan.. tiba tiba abah aku suruh blajar azan... ish ish ish... gila, takutnya!!! Tp abah cakap perlahan lahan... dia kata aku dah belajar (azan,mengaji, berzanji dan etc...) jd sepatutnya aku praktikan apa yang aku blajar... ilmu tu jangan disimpan tidak diguna... kalau buat silap takpa sebab belajar.... huhu... thanks for the advise dad.. if not i'm not who i am now...

My family.. aku anak lelaki bongsu... aku ada dua orang kakak.. gambar ni time akak aku grad di upm... lelaki sebelah aku tu husband akak aku yang grad...


Mmmm rasanya ada banyak lagi yang boleh kuceritakan tentang memori aku tentang abah aku... tapi cukup saja sampai di sini.. kalau terlampau panjang takut takda orang mauu baca... Nasihat ku kepada semua... Banyakkan berdoa kepada mak dan abah kita tak kiralah mereka masih hidup atau tiada … kerana doa seorang anak yang soleh kepada ibu bapanya sangat dituntut… takkan ada halangan …. hargailah ayah anda sementara mereka masih ada... jangan derhaka kepada orang tua, sebab kita takkan hidup dengan aman di dunia tanpa doa dan restu dari mereka... Selamat Hari Bapa!!!


28 comments:

cikF~ said...

dlu mase kecik2,slalu jgak kene marah ngan abah..wpun die tegas,die still jgak beri peluang kat anak2 die buat pilihan dlm kehidupan...
selamat hari bapa too 2 my abah~

~ mizzAmy ~ said...

~ yup.. hargai ibu dan ayah kita selagi mereka masih hidup. banyak pengorbanan mereka buat kita kan? ~

::.. a t i q a h ..:: said...

seems that u're the only boy in the siblings. so, jaga family kamu baik2 ya! =D

Adzrul Ariff said...

kelakar jugak cerita2 kenangan adry dgn arwah ayah adry...alfatihah buatnya.

yOnnA said...

erk..
kene jirus?
amalan yang baik ni kalo ade anak yang liat bg subuh :))
hahaa..
tp mmg betul.
subuh sgt liat :p
sy kalo tido lmbat,
mmg tunggu je subuh terus :D

btw,
nice story :)
semoga arwah ayah awk ditempatkan di kalangan org2 yang beriman.
amin. :)

Nik Nurehan said...

sory.
sabar la awak ek..
sesapa pum akn mgalami sama ada cepat or lambat.........
smoga awk heppy juga bsama family yang lain :)

cendawanintim said...

naper ler ayah saya dulu tak simbah ajer suh bangun semayang subuh tuh, sampai sekang liat nor nak bangun...adehhhhhhh

mynameisika said...

mst nakal ni ms kecik :P
thanks for visiting my blog ^^

diya said...

bagusnya awk belajar azan, mengaji, berzanji.. huhu. dh jarang sgt nampak budak2 muda kat masjid. rmi yg veteren aje kat masjid kan

ecahkoop said...

slm tuan umah...
eish3x!! brani btol awk mncukur segala2 bulu tu eish kalo sy la...
matila..!! ehehe!

// e m e r a l d // said...

whehee~~
mcm2 stry eh mase kecik. notty btol die ni.. but tu yg mengajar kite kan..
hurm.. so slagi parents kite still alive sayangi lah mereka.
al-fatihah buat arwah ayah awk..

hashim said...

Alfatihah.....
Semoga rohnya ditempatkan bersama sama orang yang beriman

kamezaim said...

Betul tu,hargailah mereka selagi mereka masih ada..jgn sampai nasi dah jadi bubur sudah...apapun,semoga bahagia adry..

Shaxx said...

ko memang budak nakal tp bapak ko rajin mau ajar...

mYshah said...

adry, salam perkenalan. thanx for the comment at mYpage. nway, nice story here, aku rase mcm nak balik umah skrg n cium 2-2 mak ayah puas2 je slagi dieorg masih ada ni :)

Jie said...

Salam adry..thnaks for checking out blog kakjie..

Hargai semasa ada... semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...Amin...

Adry said...

To cikF , Mizz Amy , atiqah , Adzrul Ariff

Thank you very much... ya aku akan jaga family aku...

To Yonna
Terima kasih... awak tak pernah kena jirus ker?? Ahaks

To Nik Nurehan

Ya .. i'm happy with my family... takda apa yang perlu disedihkan... kena rajin berdoa untuk kesejahteraannya

To Cendawanintim
Takpayah tunggu ayah... kalau ada niat nak solat... try pesan pesan diri sebelum tidur... baca doa sebelum tidur... insyaAllah bangun... kalau tak pun set 3 jam loceng dekat telinga...

To MyNameIsika
Hehe... memang nakal pun... sama-sama... nama isika ni teringat plak cerita hindi Mohabbatein...

To diya
Ya... golongan muda sepatutnya datang ke masjid dan bantu apa-apa yang patut... imarahkan masjid pun dapat pahala tau...

To Ecahkoop
Hahaha... aku memang nakal dulu... ntah la napa aku pergi cukur... jahat jugak aku ni... jgan jak aku dapat anak nanti lagi nakal dari aku dah

Adry said...

To emerald
Hahaha.. nakal kan... memang itu yang mengajar kita... Thanks for the doa...

To Hashim , Kamezaim
Thank you... thank you

To Shaxx
Ya... i really grateful atas apa yang telah diajar kepadaku

To Myshah
Salam perkenalan gakk... pergila balik cium mak ayah awak selagi masih ada... hargailah mereka...

Adry said...

To Jie
Terima kasih kak

HAPPYIRFA said...

hai adry..
kunjung balas dr saya..
kelakar cite awak cukur bulu kaki ayag awak..beraninya..

Adry said...

To Happyirfa

Ya ya... nakal kan ahaks :)

cHeRyNa PiReS said...

adoii...nape la ko cuko abah ko tuh...nywayz...skang dah pandai azan blom? bile nak masuk AF?hehehe...

Adry said...

To Cheryna

Laa... pandai la.. mampus kalau tak pandai... AF?? Takda maknanya... hahaha

Si Tukang Karut said...

terusik jiwa...I missed my late abah juga ...semoga rohnya di samping para solihin...amin

my abah passed away in april too but 17 April 1996...

cHeRyNa PiReS said...

masuk la AF...skang kalo pandai ngaji...pandai azan...masuk AF. Trend la katekan...hehehe...

Adry said...

To Si Tukang Karut...

ooo... sabar... banyakkan doa yerr... doa anak kepada ibu / bapa tiada halangan...

To Cheryna

Daripada aku masuk AF , baik aku masuk akademi nasyid atau akademi al-quran... lagi ngam what...

aku minat gak tengok af tp tengok macam tu jak la.. tak hingin nak masuk... ahaks :)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片