Thursday, August 07, 2008

Soal kahwin .. (Luahan Hati)


Sana sini aku jumpa orang yang ku kenal almost 80% will ask the same question...


"WHEN WILL I GET MARRIED??!"


mungkin ayatnya berbeza tetapi isinya tetap sama....


Sebelum ni memang ada orang yang pernah tanya soalan ni... tetapi sejak kebelakangan ni lebih kerap... huhu... antara sebabnya ialah... aku dah jadi yatim piatu... rumah kat kg muhibbah ni kira besar la jugak... yang duk sini akak aku ngan aku jerr... so orang pun mula la cakap bila aku nak tambah makhluk dalam rumah ni.. huhu.... yela kalau akak aku kahwin mesti ikut suami dia kan... so kira harapan jatuh kat aku la...


Honestly... aku memang ada terfikir nak kahwin... settle down.... have a family... but not now... my mom blum sampai sebulan arwah.... lagipun aku nak ada steady income sebelum nak kahwin... at least RM3K atau 4K per month... kalau aku dah ada steady income every month mungkin aku dah ble fikir pasal hal ni... memang sebaiknya kita ikut nabi la kahwin time umur masuk 25 tahun... tapi kalau keadaan mengizinkan, insyaAllah....


Sebenarnya.. aku melalut panjang lebar ni bukan sebab apa.. semuanya kerana apa sorang pakcik ni cakap ngan aku tengah hari tadi yang duk buat aku berfikir-fikir dari tadi....


Tengah hari tadi ... aku duk lepak kat masjid pas solat zohor... sembang ngan seorang pakcik ni yang memang rapat ngan aku... selalunya kalau aku ada masalah kerr apa-apa jer la yang nak diluahkan aku memang cari pakcik ni... aku suka opinion mereka yang lebih tua ni.... banyak pengalaman la katakan... tiba tiba dia tanya hal ni... dia cakap , "Adry... kau ada fikir mau kahwin ka?"

Pakcik Tatim...


Aku jawab : "Adalah ba pakcik... cuma keadaan blum mengizinkan... pendapatan pun blum steady lagi... macam mana mau kahwin... ish... nak jaga anak orang ni bukan senang... insyaAllah nafsu masih boleh ku kawal... tak perlu la rushing rushing ni... aku takut tak dapat kasi makan anak bini ku nanti... tengokla sekarang makin lama makin naik harga semua... kos hidup makin tinggi.... " (Sorry... cakap sabah skit... based on a true story kan.. kalau ada yang tak faham tanya jak k.. )



Apa pakcik tu cakap... tak terlintas di fikiranku dia akan jawab macam tu... Dia cakap : "Adry... soal pendapatan tu kau tak perlu runsingkan sangat... satu jak kau perlu ingat... Allah ada bah!! (Sambil jarinya menunjuk ke atas) Kalau memang jodoh mu dah sampai insyaAllah Allah akan buka jalan dan bagi rezeki sama kau.... kalau dah diizinkan oleh Allah , silap-silap kau akan tambah berjaya dan rezeki akan datang mencurah-curah sama kau.... Yang penting yakin ngan Allah... solat jangan tinggal... selalu berdoa... insyaAllah...



Pergh... terkedu aku buat beberapa ketika... ni dah kira cam ayat pancung ni... aku pun tak tau dah nak cakap apa... huhu.... yag dapat aku cakap , insyaAllah aku akan fikirkan......



kahwin... pasangan..??? hisyh... yang ni kena k.i.v dulu.... lagipun too personal nak cerita dalam ni....



Heermmmmmmmmm emo plak aku pepagi ni.... mmm ble buat solat istikharah ni...



i think that's enough for now... puas skit hati aku...

22 comments:

mYshah said...

ho2~ byk2 doa n bersabar... aku pon cuak ni, ader bini ke x nanti... sape la nak aku ni, ades!
tp, tawakal suday la kan~ berserah padaNya, pasti Dia da sediakan yg terbaik untuk kita, amin :D

Letting the time pass me by said...

Kalau nak kawin, insyaallah dimudahkan Allah..

Kalau tak de calon, kita boleh tolong rekomenkan...

Adry said...

to myshah
ish... jangan risau la... kan Allah jadikan manusia ni berpasang-pasangan... don't worry k... Tawakal.. betul la tu... amiinnn...

To Letting the time pass by me
insyaAllah... hahaha... siap nak rekemen lak tu... anyway thank you very much... :)

sultan said...

aku rase ckp pkcik tu betol la. kite kalo nk kawen jgn pk sgt psl duit...

eh... kopok tu dl spupu aku bg mkn. x tau plak kat sini xde. ptt la aku pnh mkn skali je...

~n0n0i~ said...

ya la kan..mana tau suda smpi jodoh adry.. hmm..
tapi...
jgn pikir pasal duit? bole ka gtu..??? kalu noi, mmg la x pikir..tp kalau ibu tu, mesti bebel pasal ni.. klo mau kawin, make sure si dia da cukup duit..klo x, jgn ngada2 mo pikir psl kawin..
hmmmmmmm...
tp xpa..
insyaAllah..klo ada jodoh.. nanti kawin jugak tu..
bykkan usaha & tawakal..k.. =))

p/s: jgn lupa jemput aa...

obor obor said...

klu kawin jgn lupa jemput ya.. dkt jak muhibbah dgn rumahku..hihih

Adry said...

To Sultan
mmmm... ada betulnya kan... tapi kalau tak mampu pun takble gak...

Sepupu ko orang sabah ker??

To Nonoi
hahaha... arwah mak aku pun pernah cakap macam tu... hehehe...

blum lg mau kahwin laa... rileks... kalau dah ada perancangan aku maklumkan gak semua orang kat blog ni...

To Obor-obor
Uiks... dekat?? Ko duduk mana?? Hot Spring ?? Taman Semarak?? hehe..
ba , nanti aku jemput jugak tu ... tapi bukan dalam masa terdekat ni la...

Mak Su said...

betul kata pakcik tu, in fact, jgn banyak2 risau, dolakdalih, just believe in Him, relax... cool...

antalya said...

sy pon sokong ngan pakcik tu. sbb skrg ni tgh hadapi nya. syukur alhamdulillah rezeki kami semakin bertambah sikit2. kita niat nk bina masjid kan..ALLAH permudahkan urusan kita

Adry said...

To Mak Su
Memang ada kebenaran kata-kata pakcik tu....

To Antalya
oooo... living proof la ni...

cHeRyNa PiReS said...

nanti kawen jemputlah...
boleh fly gi sabah:D

adry...komen2 dlm blog cheryna ilang...any idea...not just urs...org len punye ilang skali! huhuuuuuuuuuuu....

Adry said...

ya ya... nanti aku kahwin datang ek... bukan sekarang... in the future...

Tak hilang pun... dah check da... try using different browser...

cendawanintim said...

Solat Istikharah???nak wat pilihan ker???

Pape pon, doa yang terbaik mengiringi kehidupan awak.Amin...

Tapi kan, cam dah bau nasik minyak laaaaa...huhuhu...

Kak Piah said...

betoi tu dik.. biler dah sampai seru.. ader je jalannya..
tapi dh nk buat solat istikharah tu maknanyer dah ader lebih dari satu pilihan kah? ekekeke... soklan provok...

Maximum Potterphreaque said...

yo. made a temporary comeback. do come by! =)

Adry said...

to cendawanintim
hehee... mana lak datang bau tu... hehe...

to kak piah
ya ya.. insyaAllah... amiinn

To Maximum
amboi... lama menghilang.. hehe

Neeza Shahril said...

camne akak tak perasan entry ni.. best gak bab ni nih..

akak pun dah lama nak tanya.. bila Adry nak kawin? betul Adry cakap pakcik tu. Tak payah tunggu duit RM3 4 ribu.. yang penting ada pendapatan dan boleh dapat calon yang boleh bertolak ansur. Rezeki datang bila dah kawin nanti. Insyaallah..

Akak percaya, Adry dapat cari calon yang sesuai.. nak merasa makan nasi minyak Adry, tak tahu lah kan.. sebab jauh sihhhh.. hehehe..

waaaa.. glamer pakcik Tatim masuk blog Adry... hehehh..

Adry said...

ooo hehehe... takper... better late than never... sebenarnya malu gak nak masukkan entri ni tapi time tu takble tidur fikir benda ni...

ya ya... skarang ngah berfikir lebih serius ke arah ni... ramai orang setuju ngan pendapat pakcik ni...

hahaha... glamer pakcik sorang ni... aku dah anggap macam ayah angkat saya da...

Kujie said...

Kak Jie sokong apa yg pakcik tu cakap...kenapa nk bersusah hati ttg hari esok sedangkan adry boleh nikmati saat ini..hari ini..


rezeki Allah yang tentukan, duit banyak mana pun belum tentu cukup

kuInaJentayutiara said...

jodoh pertemuan soal tuhan...

(betui la ckp kakak aku kujie tu... issshhh kat mana aku pergi dia ada, 2 beradik d alam siber)

Adry said...

To Kujie
ya ya .. thank you for your opinion... hehe

To Kuinajentayutiara
betui tu!... best la ada adik beradik macam ni... hehehe :)

lily.lulu said...

kalau tiba masanya, Insya-Allah adry kawin jugak kan ...

tapi kita tak boleh hanya menunggu aje ... kena la berusaha juga

:)