Wednesday, August 06, 2008

Soaring Crane Qigong...

Ok.... aku tak tau bagaimana nak mula cerita berkenaan Tai Chi ni... huhu... banyak sangat ilmu yang aku dapat sejak aku join kelas ni... huhu... health benefit... oh sure... Tai Chi ni nampak jak mudah tapi sebenarnya susah wooo... berpeluh peluh aku dibuatnya... so selain aku dapat ilmu baru mengenai Tai Chi ni... kira exersice la juga... umpama seorang yang ku jumpa baru baru ni yang ibaratkan tai chi ni sebagai "chinese yoga"...


Buku yang aku dapat berkenaan Tai Chi dan langkah-langkahnya..




Bila dah tahu bagaimana nak buat dengan betul insyaAllah boleh membantu meningkatkan kesihatan badan kita selain membantu untuk menenangkan diri...



Ok Tai Chi ada banyak jenis dalam dunia ni... persatuan yang aku ikut ni dipanggil PERSATUAN HEXIANG ZHUANG QIGONG aka SOARING CRANE QIGONG.. secara keseluruhannya kami akan belajar 5 rutin dan semuanya mengambil masa dalam 3 bulan... semalam kami baru mula berlajar rutin yang ke-3... buat masa ni , rutin ke-3 ni la yang paling susah sekali berbanding pertama dan yang kedua... sebab banyak pergerakan pinggul dan kaki.... semalam kaki aku sampai bergegar-gegar dek kepenatan berlatih rutin ni.... nak drive balik pun satu hal....


Baju uniform untuk kelas Tai Chi



Untuk setiap rutin kami diajar langkah -langkahnya... part-part penting dalam badan manusia.. dan sebab-sebab serta kebaikan setiap langkah yang dilakukan dalam setiap peringkat... so now it's about 2 weeks i've been doing this... antara perubahan yang dapat dirasa aku tidak mudah penat ... dan pembuangan najis lebih lancar....



As my teacher said ,you'll feel much better... it's true...



Di sini aku dapatkan video rutin 1 & 2 Tai Chi yang aku blajar... bukan aku.. mat salleh mana tah .. aku ambik dari you tube.... masih ada kesilapan dalam pergerakannya... tapi cukup baik dan sesuai dijadikan contoh....






Mmm panjang dah ni.... Next time aku akan cerita lebih lanjut berkenaan Tai Chi ni..

15 comments:

Mak Su said...

mana langkahnya?

Adry said...

sori ... ada kesilapan teknikal tadi...

Neeza Shahril said...

betul adry. cikgu akak pun dulu cakap gitu. Tai chi baik untuk kesihatan dengan syarat buat betul-betul la.. memang bergegar habis urat..
kalau tak biasa, sakit sekejap.. dia punya move tu slow je tapi effect dia memang terasa.. sayang pulak akak tak teruskan. kat sini memang tak pernah jumpa la..

Kujie said...

Selalu nampak aso², apek² bertaici sesama dia org kt kawasan kakjie tiap pagi

ahmoi said...

wah..bertaichi lak dia.heheh...pas ni leh ajor moi lak ek..hehe

ita.itu said...

wah bertaichi ko..hehe..aso2 ada la aku nmpk..hehe..kelas ko

Adry said...

To Neeza
Oo akak pernah ikut tai chi rupanya... sayang tak teruskan...

To Kujie
Hahaha... kalau dari muda buat tai chi kesannya untuk tubuh badan lebih terasa.... baik untuk kesihatan...

To Ah Moi
Ya ya ... nanti aku buat entri tentang langkah langkah setiap rutin....

To Ita.itu
hahaha... tak habis habis aso aso... kalau dibuat dari muda lagi baik.... buat senaman biasa macam joging dulu... pastu buat tai chi... baik untuk kesihatan...

yOnnA said...

wowo..
keep on bro :)
lepas ni tangkap gambar bro taici lak eh :)

yOnnA said...

wowo..
keep on bro :)
lepas ni tangkap gambar bro taici lak eh :)

yOnnA said...

wowo..
keep on bro :)
lepas ni tangkap gambar bro taici lak eh :)

cHeRyNa PiReS said...

cayaklaaa...
bile nak wat kelas sendiri nieh?
boleh jd blog taichi lak pasnieh:D

aeropama dot com said...

kool! kau sudah belajar tai-chi. aku hanya tahu taichi = maki hamun subcontractor aku

cheers,

syam @ http://aeropama.com

Adry said...

To Yonna
huhu.. malu la nak tunjuk diri sendiri.. hehe.. tak pro lagi...

To Cheryna
hahaha... kalau dah pro ble la...

To Aeropama
huhu... sabar naa...

insantiadablog-qama said...

adry.. aku ingat dulu masa aku skola di yukchin, tiap hari sabtu ada nie tai chi.. ramai juga para murid yang ikut.. hehehe.. ada juga aku google.. tp ndak jumpa link untuk taichi di kk.. ble ka ko tanyakan sifu mu, di kk nie ada taichi ka? berminat plak aku join sementara blum menyambung nie.. :)

Adry said...

ada... nanti aku tanyakan k... :)