Wednesday, July 23, 2008

Blajar Tai Chi a.k.a Qiqong...


Dua malam lepas seorang kawan ajak aku ngan akak aku pergi kelas Tai Chi... so kitaorang setuju untuk pergi tetapi sekadar melihat keadaan dahulu....


Rasa cam berminat gak... kelas dia isnin hingga jumaat... tak lama , sejam jerr... 8pm sampai 9pm....


Kitaorang dapatkan Borang Penyertaan , insyaAllah akan start malam ni.... kepada you all yang nak join bolehla ikut... tp rasa-rasanya kamu mesti sekurang-kurangnya faham bahasa cina.. especially Mandarin...

Borang Penyertaan yang perlu diisi.. sori tak berapa jelas...



Lagu yang perlu dihafal... akan dinyanyikan setiap kali latihan Tai Chi dimulakan....


Gambar lupa nak tangkap... so for now tengok la sedikit video latihan Tai Chi yang sempat ku ambil...





video

19 comments:

mie said...

wah, bagusnya..
seronoknya..huhu~

sultan said...

isk... best ni...

bole tenang kn pikiran n sihat kn bdn...

Mak Su said...

ada gaks angan2 nak join tai chi

Beruang Madu said...

Ardy... rasanya nak ikutlah... kat mana tu tapi tak reti sangat bahasa cina nih... tai chi memang sangat menyihatkan tau... best best!!!

Adry said...

To Mie
Hehe... memang seronok...

To Sultan
Pas tai chi rileks satu badan...

To Mak su
Jdkanla ianya realiti... tua muda ble ikut...

To Beruang Madu
Yeap memang bagus untuk badan... Kalau kat Tawau , ada kat jalan Sin On... kalau kat semenanjung carilah yang terdekat... persatuan ni dah besar... banyak cawangan...

Kalau tak reti bahasa cina pun boleh ikut cuma lambat skit nak faham la... kat sini dah ada 2 orang india yang langsung tak faham cina yang ikut .... dah sampai expert level tu...

Tokyo BLUE said...

wahh cam intresting... kang letak la pengalaman tai chi cane.. anyway! salam kenal

Neeza Shahril said...

akak pernah belajar basic tai chi masa form 4 dulu. cikgu cina kami yg ajar. tapi dah lupa step.
yang akak ingat, 'ambik buah tembikai besar, belah!' heheheee.. tu cara cikgu nk bagi senang ingat.. mmg lawak..

cendawanintim said...

bagus..bagus...nanti upload gambo erk bila dah join..

cHeRyNa PiReS said...

aku sgt suke taichi!!!
tp sejak keje takde mase sangat nak bertaichi:D

selamat join taichi!!!

jelesnyeeee....

yOnnA said...

wah bagus2..
nnt bro tngkap gambar bro tai chi lak eh :p
hee..
err
dpt kat yonna la borang tu..
ntah ape la yonna bubuh nnt :p
x paham 1 hape pun

kuInaJentayutiara said...

fu yo... best nyer.. t.a.i c.h.i nanti dia suruh... p.u.s.i.n.g.

ada lagu rasmi erk?

Adry said...

To Tokyo Blue
ya ya... insyaAllah... nanti aku buat entri spesific tentang tai chi.. based on my experience laa..

Anyway.. salam kenal gak... (^_^)


To Neeza Shahril
hahaha.... i know about the watermelon ni... dulu sekolah rendah pun pernah blajar...

To Cendawanintim
Mmmmm... gambar... nanti la ek... tak pasti lagi nak suruh sapa tolong tangkapkan gambar...

To Cheryna
Uiks... awak pernah ikut taichi... waa... not bad... anyway.. takyah la jeles.... kalau dah ada basic, ble buat sendiri ... k

Adry said...

To Yonna
hahaha... insyaAllah nanti aku upload gambar ek...

To KuinaJentayutiara
ya ya... memang pusing .. penat woo... nampak jak mudah... tapi susah gak.. but sangat seronok... very interesting...

VOY said...

Salam.. ni baru first time datang sini. :D anyway baguslah kalo anda cuba mencuba taichi. boleh menjaga kesihatan di samping mempelajari budaya bangsa lain :)

Princess Liyana said...

bestnye;)huhu

::.. a t i q a h ..:: said...

Wah. Bagusnya. Tai-chi ni, pergerakan dia nampak slow. Tapi berpeluh gak kan.
Selamat menghadiri kelas ya. =)

Tyra said...

aiyark!!!
bahasa cina talak paham!!

tai chi sgt bagus utk blood circulation dan pernafasan. juga untuk meng-equipkan diri dgn seni mempertahankan diri. :D

Adry said...

To Voy
Salam...Thanks for coming... come again k... yeap.. best blajar tai chi..

To Princess Liyana
ya ya... memang best.. hehe :)

To Atiqah
Ya nampak jak mudah.. susah gak woo... berpeluh woo..


To Tyra
ya betul tu... good for health... nice

Lily.Lulu. said...

wah taichi ...
mmg bagus ...
ari tuh i pergi jogging
ada one group chinese ppl
sume tengah buat taichi ..

cam bes jer tengok
:D