Tuesday, July 01, 2008

Minyak naik semua naik...

Sebenarnya entri ni dah lama siap... about 2 days after the oil price hike... tapi simpan kat draft jadi pekasam... hehe... anyway... sehari selepas harga minyak naik ... ini antara kesan terawal harga barang2 yang ikut naik serta merta...
Semua ni berdasarkan tinjauan aku sendiri di beberapa keda runcit sekitar Tawau...


MAGGIE


Not my favorite... tak baik untuk kesihatan... tetapi antara makanan paling popular... especially buat student yang tight budget...



Menunjukkan kenaikkan yang paling mengejutkan dulu sebungkus macam gambar di atas ni dijual RM0.50 jak kan sekarang dijual sampai RM1 sebungkus!! Mak aih.. mahal gila...



Dah buat aduan.. tengokla nanti ada perubahan atau tak..


BERAS




Peningkatan harga yang tinggi gak.. Beras yang saya selalu beli.. kalau tak silap keluaran sazarice bungkusan warna merah yang jenis cap anggur tu biasanya dijual dalam RM28 naik kepada RM35.. peningkatan sebanyak RM7 untuk setiap 10KG



Dan beras wangi pun dah naik sehingga mencecah RM45-RM50.



KELAPA MUDA








My favorite drink... baik untuk badan... especially kalau panas dalam...




Normally kat sini sebiji kelapa dijual dalam harga RM1 sebiji... tapi selepas kenaikan harga minyak yang melambung... sekarang dijual RM1.50





KEROPOK



Kepada yang suka makan keropok ringan tu especially budak-budak kecik tu... tiada lagi keropok yang dijual RM0.10 sebungkus ... semua jenis dah naik RM0.20 sebungkus..



Yang peminat keropok Tasen dan sewaktu dengannya yang biasa dijual dalam RM0.20 sebungkus naik kepada RM0.40 sebungkus...



Ini tak termasuk keropok jenama terkenal seperti double decker...Twisties...dan etc ....



P/S: ini kenaikan paling awal yang dapat dikesan... pasni mesti macam macam lagi naik... semua ni dari mata kepala aku sendiri.. walaupun ada kawalan yang dikenakan tapi belum tahu mencukupi untuk mengawal peniaga dari menaikkan harga sesuka hati mereka..

:Tak dapat bayangkan kalau takrif letrik dan air pun naik sekali.. huhu.. makin tersepit rasanya... minyak ni pun dah seksa...


26 comments:

zura lias said...

minyak naik le palin memeritkan..lom lg api naik lepas nie...iskk..memang "BN" sungguh.. :D

Along Arman said...

uish..
mEgi sbungkus dah rm1 kEr?
mahal gilEr tuh..
dah lama tak bli mEgi sbungkus²..
biasa bEli satu pack..
tak tErpErasaan plak harga dah naik sampai camtu..
isk..

r@Ma-Ram@ b3kU said...

uina..mahalnya sudah barang d tawau..dak mau la aku balik kalu gitu..hihi

Syam said...

memang kenaikan harga barang sudah di ramal, ini isu berantai macam isu rantaian makanan yg di pelajari masa sains sekolah rendah

cheers,

syam @ http://aeropama.blogspot.com

mie said...

pergh..ley tahan mahalnya..huhU~

kena la berjimat bercermat sekarang..huhU~

dah xley makan maggi ar lak..

insantiadablog-Qama said...

tidakkkk.. tasen naik harga.. apalah suda cekedis yang aku ble bli neh.. betul tu.. aku biasa beli beras 5kg.. sebab aku jrg juga memasak.. time kuliah menapau ja.. dipendekkan cita, dulu beras 5kg ble dpt dlm RM8-10.. kemudian sebelum naik harga minyak, dia jadi RM12.90.. bila minyak naik, beras 5kg jadi RM14 satu.. ni belum lagi time raya nie.. kang adalah yang tidak termakan nasi pulut.. huhu..

insantiadablog-Qama said...

tahukah anda? sayap ayam panggang suda berharga RM1.20 satu? dulu harganya seringgit ja.. abang aku suruh aku diet.. makan salad.. huhu..

mYshah said...

these are just terrible!

Neeza Shahril said...

pelikkan camana harga barang kawalan boleh naik mendadak..
takde orang jaga ke?
apa jadi kepada penguatkuasaan??
takkan cakap aje...? sibuk handle kes lain kot... sehinggakan masalah rakyat dilupakan...

cikF~ said...

mee segera penah jadi fav food sy dlu..huhu

Ku Jie said...

Kak Jie pun baru balik pasar malam...semua mahai2..

udang sekecil net tu pun rm 15

cHeRyNa PiReS said...

mee ruski pon dah mahal skang nieh..
kena tukar mee sedap...tak mahal sangat banding ngan yg len...

noraidah said...

lapar la kalau tgk makanan tp sedihnya ada yg x mampu untuk memilikinya...apakah tidak ada yg kasihan pd insan2 yg x mampu mbeli semua tu?wah...kalau tarif air dan letrik pun naik...ntah la...mau marah pun x boleh...yg kasihan org miskin la...btambah miskin jdnya...

yOnnA said...

mari rmai2 menanam padi di rumah hahaha..
lama2 semua makan pasir ja :p

diya said...

yg part megi tu setuju lah sgt... kwn2 diya ramai yg makan megi je bila "terdesak", termasuklah diya. huhu

fizzzy said...

nak buat mcm mana almost 60% penduduk dr kampung berhijrah kebandar untuk bekerja.

Lg 40% yg ada dikampung, kebanyakannya adalah warga yg agak tua yg masih mengusahakan bidang pertanian/perikana dll. Sudah masanya kita yg muda (termasuk fz) berbudi kembali kepada tanah.

Dan bukan masanya kita nak tunding jari kepada pihak itu/ini. Barang/tarif api air/kos kehidupan akan/terus naik. Carilah initiative , insyaAllah moga dipermudahkan segalanya.

btw cool blogs!! dan salam kenal! :D

~n0n0i~ said...

adeh la..
kopok tasen ku..
da 40sen..
erkk..
lama x makan kopok tasen.. ha ha ha..

Mak Su said...

mmg terasa sgt

Princess Liyana said...

Tau takpe!barang semua sudah mahal. Maggipun :p
pasni tak tahu nak makn pe dah:p

Adry said...

To Zura Lias
haha... memang BN tul kan...

To ALong Arman
Kalau dah sebungkus RM1.. maknanya sepacket tu RM5 laa.. huhu.. mahalnya...

To Rama-rama Beku
Uiks.. balik la ba.. hehehe

To Syam
Haha.. nice example.. very true...

Adry said...

To mie
ya ya.. jimat...

To insantiadablog-qama
Ya.. mahal kan... tasen kesukaan ramai tu..Sayap ayam panggang tu dah ada yang sampai RM1.40 seketul laa...

To mYshah
Ya.. very terrible

To cikF
Huhu.. jangan la amalkan lagi.. not good for our health...

Adry said...

To Ku Jie
Uiks.. mahal gak udang tu..

To Cheryna Pires
Mee Sedap.. tak berapa suka laa.. especially mee gorengnya...

To Noraidah
Wah... ni first comment kan... hehe.. tq...

ya kesian kan.. huhu


To Yonna
Hahaha... kalau ble tanam padi bagus gak.. ahaks...

To Diya
Dah jadi makanan wajid student tu..

Adry said...

To Fizzy
Betul tu... tapi golongan muda especially macam saya dah nampak kepentingan pertanian/perikanan semua tu... tapi saya lebih tertarik kepada bisnes kelapa sawit... untung wooo... hehehe

Thank you... and salam kenal gak...


To Nonoi
haha... sedap kropok tasen kan...


To Mak Su
ye betul tu...

To Princess Liyana
Makan ubi kayu jak laa... hehe... macam zaman perang jepun dulu..

Lily.Lulu. said...

aku kalau megi suka perisa laksa ..
sedappp
:)

Adry said...

ya ya... memang sedap kan... :)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛